Heeft u er nog zin in?
Hoe wordt er vaak naar ouderen gekeken? Er lijken momenteel twee dominante beelden te zijn als het om ouder-worden gaat. Het ene is het ‘vervalverhaal’. Ouder worden is een proces van onontkoombare achteruitgang, ellende en verlies. Het andere beeld is het ‘trotseerverhaal’. Als je er maar hard aan werkt, kun je best jong en fit blijven. Beide verhalen lijken ons niet aantrekkelijk.
Wij zijn op zoek naar andere verhalen over zingeving op hoge leeftijd en naar inspirerende voorbeelden. We zijn bezig met het schrijven van een boek over dit thema en te rade bij filosofen, denkers en schrijvers, maar vooral bij ouderen zelf.
Hoe lukt het u om betekenis/zin te geven aan uw leven? Is dat anders dan vroeger? Wat maakt dat lastig of wat helpt u daarbij?
Tijdens deze middag gaan wij graag met een groep ouderen in gesprek over dit onderwerp. De middag start met een introductie over de inzichten die wij als leidraad voor het boek hebben gekozen en vervolgt met een gezamenlijke verkenning van het thema.
📅 18 maart 2025
🕚 11:00 – 13:00 uur
📌 Bibliotheek Neude | Huis van actief burgerschap | Neude 11, 3512 AE, Utrecht
🥪 Inclusief lunch!
💸 Deelname is gratis
✍ Aanmelden voor de bijeenkomst
PROGRAMMA
10:45 – 11:00 Inloop met koffie, thee, iets lekkers
11:00 – 11:30 Introductie over zingeving en ouder worden | Angèle Verkaaik + Annemiek Tuinhof de Moed
11:30 – 12:15 In gesprek met elkaar in kleine groepe + lunch
12:15 – 12:55 Terugkoppeling groepsgesprekken
12:55 – 13:00 Afronding
Ook leden van de Ouderendelegatie van Netwerk Utrecht Zorg Ouderen schreven mee.
Maandag 7 oktober ontving staatssecretaris Vicky Maeijer (VWS) twee adviezen van de Raad van Ouderen (RvO). Deze adviezen gaan over de sociale en beleidsparticipatie van ouderen. Er wordt al veel gevraagd van ouderen in onze samenleving, maar hoe zorgen we ervoor dat iedereen mee kan doen? En wat is er nodig om ouderen aan tafel te krijgen én te houden?
🔍 Twee adviezen in de schijnwerpers:
1. Versterking bijdrage van ouderen aan de samenleving – Hoe kunnen we de bijdrage van ouderen nog verder versterken? Ouderen doen al veel, maar hoe activeren we degenen die nog niet actief zijn?
2. Volwaardige beleidsparticipatie van ouderen – De Raad pleit voor volwaardige participatie van ouderen in beleidsprocessen, van ontwerp tot uitvoering.
Met het oog op de aankomende wet Versterking participatie (in werking vanaf 1 januari 2025) is dit een relevant thema. Gemeenten hebben twee jaar om een participatieverordening op te stellen, waarin de betrokkenheid van inwoners helder wordt vastgelegd.
📄 Uit het adviesrapport kwamen o.a. de volgende aanbevelingen:
· Zet in op de kennis en ervaring van ouderen.
· Zorg voor lange termijnstrategieën en betrouwbare overheidsparticipatie.
· Betrek ouderen actief in beleidsprocessen, en maak beleidsparticipatie verplicht.
Meer weten of in gesprek over ouderenparticipatie? Neem gerust contact met ons op!
➡️ Lees de volledige adviezen op de website van de Raad van Ouderen HIER
Op dinsdag 5 november heeft Ouderendelegatielid Peter Selten de NUZO mogen presenteren aan een groep eerstejaars studenten van het UMC Utrecht. De studenten volgen de de cursus ‘Oriëntatie op Zorg en Maatschappij’. In deze cursus verdiepen studenten zich in het micro-, meso- en macroniveau van de Nederlandse zorg aan de hand van colleges, opdrachten en expertsessies en door twee weken op te trekken met een fictief personage: een persona. Ze verdiepen zich in het leven van de persona en welke factoren van invloed zijn op zijn/haar gezondheid, de zorginstellingen en zorgprofessionals waarmee de persona te maken krijgt en ze leren hoe het populatieperspectief en beleid van invloed zijn op de organisatie van zorg en het leven van de persona.Een van deze persona’s was een oudere man van bijna 80, wiens vrouw enkele jaren geleden is overleden en die met lichte gezondheidsklachten tobt. Hij woont nog zelfstandig, krijgt wel thuiszorg, maar voelt zich eenzaam. Het buurthuis waar hij graag kwam is door lichamelijke beperkingen moeilijk bereikbaar geworden.
De studenten hadden al gesproken met een huisarts en een wijkverpleegkundige, en nu was het Peter’s beurt – als vertegenwoordiger van de NUZO – om het belang van ouderenparticipatie bij het zoeken naar oplossingen voor zulke situaties te schetsen. Het bleek nog niet zo makkelijk om studenten te laten zien dat participatie en belangenbehartiging zich op een ander niveau afspelen dan de directe hulpverlening. Peter kreeg nogal wat vragen in de trant van: wat doet de Nuzo om de problemen in de thuiszorg te verhelpen? En dan moest hij (helaas) antwoorden dat de NUZO niet in de positie is om dat te doen. Maar hij kon daar wel aan toevoegen dat wij als ouderendelegatie aan tafel zitten bij overleggen tussen gemeenten, zorgverzekeraars en zorgverleners en dit en soortgelijke problemen daar extra onder de aandacht kunnen brengen. Daarbij kunnen we gebruik maken van de ervaringen die we ophalen bij ouderen in de regio via ons ouderenpanel en via onze contacten met lokale ouderenorganisaties. Peter heeft dus van deze gelegenheid gebruik gemaakt om de studenten te doordringen van de problemen die er de komende jaren op ons af komen als gevolg van de dubbele vergrijzing, de toename van het aantal ouderen dat zorg behoeft en de groeiende druk op de mantelzorg die dat met zich meebrengt.
In zijn slotwoord heeft Peter studenten opgeroepen dat zij altijd de mens achter de patiënt moeten blijven zien en hem of haar ook zo moeten blijven benaderen. Ook al is men moeilijk ter been of komt men niet meer zo gemakkelijk uit zijn woorden, dan nog is het belangrijk de persoon die je tegenover je hebt in de spreek- of behandelkamer serieus te nemen en met hem of haar in gesprek te gaan, ook al kost het wat meer tijd.
Op 15 december j.l. heeft de Ouderendelegatie van het NUZO een bezoek gebracht aan Zorgerf Buitenland. Eigenaar Yvonne van der Leest heeft allereerst een presentatie gegeven over het Zorgerf, de visie en werkwijze.
Na de presentatie zijn wij rondgeleid over het terrein door twee medewerkers.
Wij hebben kunnen zien en ervaren dat persoonsgerichte zorg tastbaar wordt door onder andere taalgebruik, maar ook door bijvoorbeeld de inrichting van de verschillende ruimtes en het terrein. Steeds staat het behoud van eigen regie centraal.
Themagroep “Wonen/mobiliteit/publieke” ruimte gaat de inspiratie uit dit bezoek inzetten om het onderzoek naar woonomgeving aan te scherpen.