Slotbijeenkomst Coalitie Utrecht

Netwerk Utrecht Zorg Ouderen (NUZO), SAMEN030 en Stichting Omzien nodigen jullie van harte uit voor de slotbijeenkomst van coalitie UtrechtSamen op 28 januari 2025 van 15:15 tot 18:30 in het Krachtstation Kanaleneiland (Amerikalaan 199 te Utrecht)

We kijken terug op een periode van zes maanden waarin toegewerkt werd naar een regionale coalitie gericht op organisatie van zorg vanuit gemeenschappen. Op 28 januari gaan wij in op wat is verzameld bij de startbijeenkomst, in de vervolgworkshops en via het platform van UtrechtSamen. Wij vragen patiënten, naasten en professionals om nogmaals te kijken naar wat is opgehaald en samen plannen te maken voor de toekomst. Verwacht een creatieve middag, verrassende verbindingen en de markering van een samenwerking die niet wordt afgesloten, maar een volgende fase ingaat.

Aanmelden voor de Slotbijeenkomst? HIER!

Meer informatie? Lees hier verder

📢 Raad van Ouderen publiceert twee adviezen over ouderenparticipatie 📢

Ook leden van de Ouderendelegatie van Netwerk Utrecht Zorg Ouderen schreven mee.

Maandag 7 oktober ontving staatssecretaris Vicky Maeijer (VWS) twee adviezen van de Raad van Ouderen (RvO). Deze adviezen gaan over de sociale en beleidsparticipatie van ouderen. Er wordt al veel gevraagd van ouderen in onze samenleving, maar hoe zorgen we ervoor dat iedereen mee kan doen? En wat is er nodig om ouderen aan tafel te krijgen én te houden?

🔍 Twee adviezen in de schijnwerpers:

1. Versterking bijdrage van ouderen aan de samenleving – Hoe kunnen we de bijdrage van ouderen nog verder versterken? Ouderen doen al veel, maar hoe activeren we degenen die nog niet actief zijn?

2. Volwaardige beleidsparticipatie van ouderen – De Raad pleit voor volwaardige participatie van ouderen in beleidsprocessen, van ontwerp tot uitvoering.

Met het oog op de aankomende wet Versterking participatie (in werking vanaf 1 januari 2025) is dit een relevant thema. Gemeenten hebben twee jaar om een participatieverordening op te stellen, waarin de betrokkenheid van inwoners helder wordt vastgelegd.

📄 Uit het adviesrapport kwamen o.a. de volgende aanbevelingen:
· Zet in op de kennis en ervaring van ouderen.
· Zorg voor lange termijnstrategieën en betrouwbare overheidsparticipatie.
· Betrek ouderen actief in beleidsprocessen, en maak beleidsparticipatie verplicht.

Meer weten of in gesprek over ouderenparticipatie? Neem gerust contact met ons op!

➡️ Lees de volledige adviezen op de website van de Raad van Ouderen HIER

Meet the Expert

Op dinsdag 5 november heeft Ouderendelegatielid Peter Selten de NUZO mogen presenteren aan een groep eerstejaars studenten van het UMC Utrecht. De studenten volgen de de cursus ‘Oriëntatie op Zorg en Maatschappij’. In deze cursus verdiepen studenten zich in het micro-, meso- en macroniveau van de Nederlandse zorg aan de hand van colleges, opdrachten en expertsessies en door twee weken op te trekken met een fictief personage: een persona. Ze verdiepen zich in het leven van de persona en welke factoren van invloed zijn op zijn/haar gezondheid, de zorginstellingen en zorgprofessionals waarmee de persona te maken krijgt en ze leren hoe het populatieperspectief en beleid van invloed zijn op de organisatie van zorg en het leven van de persona.Een van deze persona’s was een oudere man van bijna 80, wiens vrouw enkele jaren geleden is overleden en die met lichte gezondheidsklachten tobt. Hij woont nog zelfstandig, krijgt wel thuiszorg, maar voelt zich eenzaam. Het buurthuis waar hij graag kwam is door lichamelijke beperkingen moeilijk bereikbaar geworden.

De studenten hadden al gesproken met een huisarts en een wijkverpleegkundige, en nu was het Peter’s beurt – als vertegenwoordiger van de NUZO – om het belang van ouderenparticipatie bij het zoeken naar oplossingen voor zulke situaties te schetsen. Het bleek nog niet zo makkelijk om studenten te laten zien dat participatie en belangenbehartiging zich op een ander niveau afspelen dan de directe hulpverlening. Peter kreeg nogal wat vragen in de trant van: wat doet de Nuzo om de problemen in de thuiszorg te verhelpen? En dan moest hij (helaas) antwoorden dat de NUZO niet in de positie is om dat te doen. Maar hij kon daar wel aan toevoegen dat wij als ouderendelegatie aan tafel zitten bij overleggen tussen gemeenten, zorgverzekeraars en zorgverleners en dit en soortgelijke problemen daar extra onder de aandacht kunnen brengen. Daarbij kunnen we gebruik maken van de ervaringen die we ophalen bij ouderen in de regio via ons ouderenpanel en via onze contacten met lokale ouderenorganisaties. Peter heeft dus van deze gelegenheid gebruik gemaakt om de studenten te doordringen van de problemen die er de komende jaren op ons af komen als gevolg van de dubbele vergrijzing, de toename van het aantal ouderen dat zorg behoeft en de groeiende druk op de mantelzorg die dat met zich meebrengt.

In zijn slotwoord heeft Peter studenten opgeroepen dat zij altijd de mens achter de patiënt moeten blijven zien en hem of haar ook zo moeten blijven benaderen. Ook al is men moeilijk ter been of komt men niet meer zo gemakkelijk uit zijn woorden, dan nog is het belangrijk de persoon die je tegenover je hebt in de spreek- of behandelkamer serieus te nemen en met hem of haar in gesprek te gaan, ook al kost het wat meer tijd.

Samenwerking palliatieve bijeenkomsten

Op 15 december j.l. heeft de Ouderendelegatie van het NUZO een bezoek gebracht aan Zorgerf Buitenland. Eigenaar Yvonne van der Leest heeft allereerst een presentatie gegeven over het Zorgerf, de visie en werkwijze.

Na de presentatie zijn wij rondgeleid over het terrein door twee medewerkers.

Wij hebben kunnen zien en ervaren dat persoonsgerichte zorg tastbaar wordt door onder andere taalgebruik, maar ook door bijvoorbeeld de inrichting van de verschillende ruimtes en het terrein. Steeds staat het behoud van eigen regie centraal.

Themagroep “Wonen/mobiliteit/publieke” ruimte gaat de inspiratie uit dit bezoek inzetten om het onderzoek naar woonomgeving aan te scherpen.

Ouderendelegatie 2


NUZO beschikt over een Ouderendelegatie van twaalf senioren met expertise op het gebied van
wonen, zorg, welzijn. Leden van de Ouderendelegatie zetten zich in voor onderzoek, onderwijs en
projecten. Soms doen zij dat, aansluitend op eerdere kennis en ervaring individueel in samenwerking
met een in/externe partner, zij doen dit uit naam van NUZO. Daarnaast werken de leden van de
Ouderendelegatie in vier themagroepen aan de vier thema’s waar NUZO zich voor inzet. Kijk voor
voorbeelden bij onderzoek/onderwijs/projecten.5
De Ouderendelegatie vergadert zes keer per jaar. Tijdens overleggen is o.a. aandacht voor
kennisuitwisseling, (vak)inhoudelijke ontwikkeling en landelijke samenwerking. Heeft u een voorstel
voor samenwerking of een vraag? Misschien is het een onderwerp dat in een van de overleggen aan
bod kan komen? Het overzicht van de overleggen vindt u hier6, mail uw vraag en wij komen hierop bij
u terug

Dit zal sluiten in 20 seconden