Nieuws

 
     

Wat hebben ouderen echt nodig om gezond oud te worden?

Wat heb je nodig om gezond ouder te worden? Deze vraag stond centraal tijdens een serie verhalenworkshops van Ouderen aan het Woord. Inzicht krijgen in wat ouderen nodig hebben, door die ouderen zelf aan het woord te laten over hun leven. Dat is het doel van ‘Het woord is aan ouderen’, waarbij ouderen uit verschillende delen van het land gevraagd zijn om te vertellen over wat ze nodig hebben. In Veenendaal kwamen 20 ouderen bij elkaar om te praten over hun leven. Ze vertelden concreet en vanuit hun eigen ervaringen over het ouder worden.

Maatwerk blijft belangrijk
Door in gesprek te gaan met ouderen en te beginnen vanuit hun dagelijks leven, kan je als organisatie of gemeente veel beter inspelen op de behoeften van ouderen. Verhalensessies als deze, waarbij naar ouderen geluisterd wordt, zouden dan ook veel vaker georganiseerd moeten worden, menen de initiatiefnemers. Want ouderen zijn ervaringsdeskundigen die graag willen helpen en zelf goed weten welk duwtje ze nodig hebben.


Over ‘Ouderen aan het woord’
Wat zou je horen als je echt zou luisteren naar persoonlijke verhalen van ouderen? Dat is het startpunt van het project Ouderen aan het Woord. Van eind 2017 tot de zomer van 2018 zijn drie sessies gehouden, door het hele land. Bij de sessies in Veenendaal, Emmen en Rotterdam schoven in totaal 75 ouderen aan, die de kans kregen om ononderbroken te vertellen over de dingen die zij meemaken in het leven. Ze gaven in allerlei vormen antwoord op de vraag: Wat heb je nodig om gezond ouder te worden?

Ouderen aan het Woord is een initiatief van NUZO, Zorg Innovatie Forum (Anders Oud 203) en GENERO. Verhalenvertelster Anne van Delft hielp de ouderen concreet en vanuit hun eigen ervaringen te vertellen over hun eigen (zorg)behoefte.

Lees alle verhalen op https://ouderenaanhetwoord.wordpress.com/. Van het project Het Woord is aan de Ouderen is ook een procesverslag gemaakt u vindt deze hier.

Copyright 2021 Julius Centrum